Het simpele antwoord is, geen A-film. Laten we voor het uitgebreide antwoord even de geschiedenis induiken! In de jaren ’40 was het vaak de gewoonte voor filmtheaters om twee films te vertonen voor de prijs van één, genaamd de ‘double feature’. De A-film was de film met de grote sterren, sjiek en met een groot budget. De B-film was de kortere, goedkopere en vaak trashy film en perfect om op een goedkope manier aan de twee-voor-een kaart eisen te voldoen.

Maar ach, wat maakte het uit? Tieners waren toch te druk bezig om elkaar zuigzoentjes te geven om ook maar iets te geven om het plot van de tweede film – niet dat men deze überhaupt volgde... Maar “B” stond dus niet persé voor Bad! Soms waren deze zelfs beter – of in iedergeval meer vermakelijk – dan de serieuze A-film.

Op het moment dat de double-feature uitgefaseerd werd, betekende dat verrassend genoeg niet het einde van de B-film, sterker nog, deze bloeide juist! De jaren ’60 en ’70 werden de gouden jaren voor de non-studio B-films, ook wel de “grindhouse” of “exploitation” films genoemd. Vanwege hun lage budget en nog lagere verwachtingen, ontstond de mogelijkheid verschillende subversieve thema’s en prikkelende onderwerpen aan te snijden. Iets wat respectabele Hollywood zich niet kon veroorloven. Het zijn ongepolijste pareltjes die wachten om te worden ontdekt door de nieuwe generatie!

Leuke weetjes over B-films:

- Over het algemeen worden B-films gemaakt zonder steun van een grote filmstudio. De typische genres zijn horror, sci-fi en westerns.

- Acteurs die zijn begonnen met B-films zijn onder andere: Clint Eastwood, Jack Nicholson, George Clooney, Leonardo DiCaprio, Jennifer Aniston, Jamie Lee Curtis, Owen Wilson & Johnny Depp.

-Macabre (1958) nodigde potentiële kijkers uit om een aanvullende verzekering af te sluiten om “dood door schrik” te dekken.

The Tingler (1959) gebruikte buzzers op willekeurige stoelen in de bioscoop die afgingen op de climax van de film.

Plan 9 from Outer Space (1959), geregisseerd door Ed Wood, werd gefinancierd door een lokale baptistengemeente geleid door Wood's huisbaas.

Ed Wood wordt ook wel eens de ''s Werelds Slechtste Regisseur’ genoemd. Regisseur Tim Burton heeft een film over hem gemaakt genaamd 'Ed Wood' (1994), die overigens werd bekroond met twee Oscars.

- B-film regisseur legende Roger Corman regisseerde 53 films in 15 jaar en heeft meer dan 400 films geproduceerd in de laatste 50 jaar.

The Little Shop of Horrors (1960), geregisseerd door Roger Corman, heeft het record voor de kortste opnameschema voor een speelfilm: TWEE DAGEN!

- Componisten als John Williams (Saving Private Ryan), Elmer Bernstein (The Great Escape) en Henry Mancini (The Pink Panther) hebben muziek geschreven voor B-films. 

Een underground film is een film die hoofdzakelijk is bedacht en gemaakt door één persoon waarbij

Over BUTFF

Locatie: Nieuwe Veste, Molenstraat 6, (ingang via St.Janstraat 18), 4811 GS Breda

Camperen kan bij Belcrum Beach Camping!

Dat een onvervalst bourgondisch film festival met van het leven genietende bezoekers met een bijz